12 Temmuz 2014 Cumartesi

Kitap Yorumu ✖ Kuralsız - Veronica Roth (DIVERGENT, #2)

Yazar: Veronica Roth
Çevirmen: Uğur Mehter
Sayfa Sayısı: 516

Yayın Yılı: 2014
Yayınevi: Artemis
Liste Fiyatı: 24 TL



Tek bir seçim 
Fedakarlık gerektirir 
Tek bir fedakarlık 
Kayıp getirir 
Tek bir kayıp
Sorumluluk haline gelir 
Tek bir sorumluluk
Savaş demektir 
Tek bir seçim
Seni yok edebilir 
Her seçimin bir sonucu vardır. Tris sevdiklerini -ve kendini- kurtarmak zorunda. Üzüntü, fedakarlık, kimlik, bağlılık, kurallar ve aşkla ilgili sorunlarla boğuşurken bu hiç de kolay olmayacak. Üstelik savaş başlıyor ve herkes tarafını seçmek durumunda. Ancak geri dönüşü olmayan bir yola giriyorsan, zafer getireceğini umduğun seçim, tüm hayatını altüst edebilir.                                                                                                                                   


Divergent serisinin ikinci kitabı olan Kuralsız’da heyecan kaldığı yerden devam ediyor.

İlk kitaptaki olaylardan bahsetmeden ikinci kitabı anlatmak hiçbir zaman mümkün değildir, bir kitabı okumadan önce spoiler almaktan hoşlanmıyorsanız yazının devamı biraz tehlikeli olabilir.



Saldırı simülasyonundan sonra Fedakar’lar çok kayıp verdi ve Cesurlar ikiye bölündü; Bilgelik’in yandaşçısı olanlar ile aralarında Tris ve Tobias’ın bulunduğu, hain ilan edilip Dostluk’a sığınanlar. Annesiyle babasını kaybetmesinin yanı sıra saldırı simülasyonu sırasında kendisini korumak için arkadaşını, Will’i öldürmek zorunda kalan Tris duygusal açıdan büyük gelgitler yaşıyor. Verdiği kayıpların bıraktığı hasar suçluluk duygusuyla beraber ikiye katlanıyor ve eline silah alamayacak duruma gelmesine neden oluyor.

Dostluk ise barışı sağlamak için hainleri Bilgelik’e teslim etmeyi bile göze alabilir. Bunun farkında olan Tris ve Tobias yardımı Dürüst’lerde ve Topluluksuz’larda arıyor fakat bir isyanın yaklaştığından bihaberler.

Serinin bu kitabındaki anlatım çok daha farklıydı. İlk kitaptaki betimleme ve duygulardan eksik olan Kuralsız’ı okumak için elime aldığımda aynı yazarın kaleminden çıkmış olmasına şaşırmıştım doğrusu. Bu kadar yalın anlatılmasını beklemiyordum.

Öte yandan güçlü kız Tris gitmiş ve yerine ilişkisinde sorunlar yaşayan, zayıf ve korkak bir kız gelmişti. Serinin en sevdiğim kısmının Tris’in güçlü ve gerçekçi bir karakter olmasına karşın yaşadıkları düşünülünce duygusal çalkantılar yaşaması gerçekçiliğine büyük katkıda bulunmuş. Roth’un en sevdiğim yanı bu; güçlü bir karakter yaratsa da gerçekçilikten kopmamak için o karakterin zayıf yönlerini okuyucuya göstermesi.

Tris ile yakınlaşmalarından beri Tobias’taki değişimi fark etmemek elde değildi. Çoğu kitapta olduğu gibi içine kapanık olan yakışıklının aşık olmasıyla beraber farklı yüzünü göstermesi Tobias için de geçerli bir değişimdi. Bu benim için kitabın tadını kaçıran öğelerin başında olmasına rağmen dert edilecek çatışmalar dururken o kadar da göze batmadı. Dediğim gibi, ilk kitapta olduğu gibi okuyucuyu yeni dünyaya alıştırmaya çalışan yazarın olayları sindire sindire anlatmasından eser yoktu, aksiyon birbiri ardına ilerliyordu. Anlatış bakımından ilk kitap kadar iyi olmasa da aksiyon konusunda Uyumsuz’dan aşağı kalır yanı yoktu. Eğer ilk kitabı okuduysanız ikincisini kaçırmayın derim. 
                                                                   PUANIM 
                                       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder